2017
Portrett av Finn Coren i Ordentlig Radio
09.02.17 Ordentlig Radio / Programserien «Hus Forbi»
Her kan du høre Ronnie Mag Larsen/Ordentlig Radio sin gjennomgang av Finn Coren sin artistkarriere 1986-2015
http://www.ordentligradio.no/hor-hele-programmet-om-finn-coren-her/
Anmeldelser/Omtaler Høsten 2015
Finn Coren På jorden et sted – Utvalgte nordiske dikt
07.12.15 Erik Valebrokks blog
Finn Coren På jorden et sted blandt 2015 Årets 10 Beste album
«Finn Corens ferd gjennom poesien har nådd et mulig høydepunkt med denne platen der han tonesetter dikt av blant annet André Bjerke, Pär Lagerkvist, Inger Hagerup, Herman Wildenvey og mange flere.»
http://erikvalebrokk.no/2015-arets-beste-album/
04.12.15 Dag og Tid
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
Under open himmel
Finn Coren har tonesett meir poesi.
Det er som eit lite sjokk når vi brått får høyre diktaren sjølv, litt ute i Finn Corens tolking av Tarjei Vesaas’ klassiske «Innbying»: «Som lauv / er du og eg.» Grepet er dristig, for éin ting er det sjølv å syngje orda – noko anna er det å pakke røysta frå arkivet inn i sitt eige musikalske landskap, for slik å gjere det til sitt eige.
For meg vert tolkinga eitt av høgdepunkta på På jorden et sted, ei samling tonesette nordiske dikt. Coren er ein romantikar – noko som også omslagskunsten reflekterer med motiv av Hans Gude og Peder Balke – og han er ikkje redd for å underbyggje det storslegne i dikta han har valt ut. Den aspirerte vokalen kan få noko einsarta over seg når ei røyst skal forvalte det djupt fleirstemmige utvalet, men når det er sagt, så er det noko audmjukt og forsiktig over det også, og den felles forankringa i eit musikalsk uttrykk fører desse dikta nærare saman på ein interessant måte – spranget vert ikkje for stort frå Rolf Jacobsen til Kate Næss, frå Pär Lagerkvist til Jan Magnus Bruheim.
Melodiane er gjennomgåande enkle, slåande og stemningsskapande, men komponisten har passa på å la dei få stå bakom orda, og arrangementa er nedpå og rett fram – grunnstrukturen er trubadurens, med ein kassegitar rett under vokalen i fleire av songane. Heldigvis er den musikalske variasjonen likevel stor nok til at plata så langt frå er utan friksjon. Coren har omgitt seg med musikarar som tilfører akkurat passe mykje. Det er verkeleg flott når Gjermund Kolltveit leitar fram hardingfela på «Det är vackrast när det skymmer» (Lagerkvist), og både Corens kviskrande røyst og Øyvind Fossheims flygel er i stand til å ta vare på det sakrale i Inger Hagerups «Salme».
Dei seinaste månadene har det kome nokre sprelske plater med tonesette dikttolkingar. Mellom desse står In the Country og Frida Ånneviks Hans Børliplate Skogenes sang i særklasse, men også Ljodahåtts Eg stend eg, seddu var på sitt vis eit friskt pust. Coren er for ein veteran å rekne i feltet, og På jorden et sted plasserer seg inn i denne vedvarande framveksten av nytolking som eit stødig kapittel i ein heldigvis jamleg oppdatert antologi. Variasjon i heile feltet totalt sett er nemleg viktig for at ikkje desse tekstane skal verte sitjande fast i ein melodi eller i ein musikksjanger, men alltid vere på veg vidare inn i eit nytt landskap. Slik aukar tonesette framføringar nedslagsfeltet til poesien, i ei tid då det er sårt tiltrengt – og slik vert det av og til kunstige skiljet mellom dikt og song mindre.
– Øyvind Vågnes (Copyright Dag og Tid)
10.11.15 Sunnmørsposten (Intervju/artikkel)
FINN COREN
• f. 1961, oppvokst i Fosnavåg, bosatt Oslo.
• Er ute med sitt sjuende soloalbum, «På jorden et sted».
• Dette er tredje album i serien «Nordiske lyrikere».
• I 2008 kom «I draumar du fær» med dikt av Olav H. hauge, i 2011 «Mitt hjerte» med dikt av Jens Bjørneboe.
• Har tidligere gitt flere album med dikt av William Butler Yeats og William Blake.
Liker Corens plate
– Det er et stille, akustisk album, som krever noe av den som lytter – FINN COREN
Flest femmere, og én og annen sekser. Finn Coren er ute med sin sjuende soloplate, som vanlig til fine anmeldelser.
Fire år etter forrige album er sunnmøringen ute med «På jorden et sted – utvalgte nordiske dikt», der han har tonsatt tekster av blant andre Inger Hagerup, André Bjerke, Tarjei Vesaas, Tor Jonsson, Hans Børli og Pär Lagerkvist.
Femmere i blant annet VG, Klassekampen og Adressavisen, seks av sju i groove.no, én og annen firer og én og annen sekser, deriblant Erik Valebrokks blogg.
– Jo, jeg er fornøyd. – Dette er jo et album som krever noe av den som lytter. Uten variasjonene eller dramaturgien jeg har lagt inn på tidligere plater, med brytninger mellom pop, rock og akustisk. Dette er et stille, akustisk album, akkurat det jeg hadde bestemt meg for å lage, sier Coren.
Ikke trommer. Det finnes ikke perkusjon på plata. Med seg har han sunnmøringen Stian Omenås på trompet, Øyvind Fossheim på flygel, Gjermund Kolltveit på hardingfele og lyre og Lars Fredrik Frøislie på mellotron og chamberlin, forløpere for sampleren.
– Det nye studioet til min medprodusent Øystein Vesaas ligger på Jeløya. Der ble jeg tipsa om Stian, som bor i Moss. Et gledelig nytt bekjentskap for meg, en veldig hyggelig og utrolig dyktig musiker, sier Coren.
Tar tid. På 90-tallet tolket rockeren fra Fosnavåg britiske romantikere som Yeats og Blake, gjennom prosjekter på flere album.
Så kom serien «nordiske lyrikere». I 2008 gikk han i dybden på Olav H. Hauge, i 2011 Jens Bjørneboe, begge album til strålende anmeldelser.
Nå har sangeren, musikeren og låtskriveren valgt seg ut 14 diktere, 11 norske og tre svenske.
– Det var ikke meningen dette albumet skulle ta så lang tid. Men jeg jobber mye i studio, og da Øystein måtte finne et nytt lokale, ble det en ekstra forsinkelse.
– Uansett – jeg liker å la ting ta den tida det krever, sier Coren.
– Hva blir neste prosjekt? – Det er jeg ikke så glad i å snakke om. Kanskje et album til i samme serie, kanskje noe helt annet. Det spørs hvor ideene tar meg hen.
– Karin Rykkje (copyright Sunnmørsposten)
03.11.15 Vårt Land
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
Slik bare Coren kan
«Når du omgås klassikere, bør du levere slik Finn Coren gjør det på sin nye plate,
På jorden et sted.»
«Når han treffer meg så varmt, er det fordi han våger å tro på de nakne ordene og at hans egne skjøre stemmebånd kan løfte dem videre. Det blir det store øyeblikk av.»
– Arne Guttormsen
http://www.vl.no/kultur/anmeldelse/slik-bare-coren-kan-1.432040
30.10.15 Famous Last Words (FLW)
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
An absorbing experience full of light and shade
«På jorden et sted – Utvalgte Nordiske dikt’ is an absorbing experience full of light and shade, and one that is skilfully managed by way of its musicianship and chosen poetry that marks out album number seven for Finn Coren as really rather special.»
http://famouslastwordsrecords.com/reviews/pa-jorden-et-sted-utvalgte-nordiske-dikt/
29.10.15 Terningkast 4 – Sunnmørsposten (utdrag)
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
****
Lyrikk i smakfull innpakning
«Albumet er en fin ledsager gjennom høsten med sitt nedtonede uttrykk, varme piano og såre strenger.»
«Minimalismen råder rundt Corens stemme og de nordiske lyrikernes ord, og musikken fargelegger og skaper frem stemninger helt fra det store trolske til det sparsommelige og stillferdige.» «En forseggjort fargelegging av flott lyrikk.»
– Odd Inge Rand
27.10.15 Luna Kafé e-zine
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
«Adding music to poems is not a new discipline and Finn Coren is probably Norway’s most experienced in the craft nowadays». «The poems are treated with respect and the music, arrangements and performances are meant to underline the moods of the lyrics. And Finn succeeds, indeed!»
http://www.lunakafe.com/moon235/no235.php
23.10.15 Phonofile Sales Link
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene/Phonofile
http://phonofile.link/paa-jorden-et-sted
16.10.15 Terningkast 5 – Oppland Arbeiderblad
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
*****
Finn Coren har samlet noen av de tyngste lyrikerne på sitt sjuende soloalbum På jorden et sted – utvalgte nordiske dikt som for øvrig også er det tredje i serien Nordiske lyrikere.
Men aller først – omslaget. Det innholdsrike tekstheftet viser nydelige, klassiske bilder av Peder Balke og Hans Gude – bilder og tekster som er totalt fraværende på Spotify! Igjen, tusen takk for det fysiske formatet. Men nok om det. Finn Coren går lavmælt til verks og har hatt forsiktige fingre rundt låtskiverpennen når han har tonesatt dikt av størrelser som Inger Hagerup, Tarjei Vesaas, mørkemannen Tor Jonsson, Hans Børli og Pär Lagerkvist, for å nevne noen. Ekstra piff får Innbying når Tarjei Vesaas him self resiterer og fletter stemmen sin inn i Finn Corens melodi. Det er stille og rolig, stressfritt og harmonisk. Litt som Vamp på krabbegir. Men det er greit, for På jorden et sted er et lyttealbum der de forsiktige og minimalistiske melodiene er der kun for å gi rom til tekstene, signert noen av Nordens bautaer.
– Frode Hermanrud. (copyright Oppland Arbeiderblad)
10.10.15 – Sveriges Radio P2 «Klingan»
Finn Corens nye album «På jorden et sted» ble idag presentert på Sveriges Radio P2, i programmet «Klingan» ved Carin Kjellman. Sangene «Trolldom» (dikt Kate Næss) og «Sång» (dikt Gunnar Ekelöf) ble spilt i programmet.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/617381?programid=4433#
07.10.15 – NRK P2 «Spillerom»
Finn Coren var gjest i NRK P2 ‘Spillerom’ idag der han ble intervjuet av Sven Ole Engelsvold om sitt nye album «På jorden et sted». Sangene «Koma ein kveld» (dikt Jan Magnus Bruheim) og «Ei dagbok for mitt hjarte – X (dikt Tor Jonsson) ble spilt i programmet.
https://radio.nrk.no/serie/spillerom-hovedsending/MKMR06020015/07-10-2015#
28.09.15 – bok365.no
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
«Finn Coren er kanskje ikke lyriker, men han skaper lyrisk stemning med sine vakre melodier og arrangementer. Forrige uke kom et nytt album «På jorden et sted – Utvalgte nordiske dikt» og som har fått rent ut glitrende anmeldelser fra et samlet anmelderkorps.» «Dette er en musikalsk dikt-antologi for mørke, vakre høstkvelder.»
http://bok365.no/artikkel/pa-jorden-et-sted/#.VgmtYqQUAfp
24.09.15 6/7 – groove.no
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
«På jorden et sted» plasserer lytteren i en tilstand for omtanke og refleksjon.» «Dette er som hans to tidligere album i serien et verk der Coren igjen viser seg fram som en av landets beste formidlere og låtskrivere.»
http://www.groove.no/anmeldelse/22484168/pa-jorden-et-sted-utvalgte-norske-dikt-finn-coren
24.09.15 Rockomondo Radio «Album of the week»
As with two of my previous albums «I draumar fær du» and «Mitt hjerte», my new album «På jorden et sted» was «Album of the week» on French radio-show Rockomondo broadcasted on Radio Primitive (Reims), EuradioNantes (Nantes) and Radio Escapades (Sud-Cévennes) and now available as podcast.
https://soundcloud.com/…/rockomondo-294-broadcasted-septemb…
21.09.15 Terningkast 5 – Klassekampen
Vakker skumring
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
*****
Er det mulig å gi ut album nummer tre i en serie med tonesatte dikt og samtidig unngå følelsen av repetisjon? Gjør tonesetteren det lett eller vanskelig for seg sjøl ved å gå løs på kanonisert lyrikk fra Norge og Sverige? Det er utgangspunktet når Finn Coren og medprodusent Øystein Vesaas fortsetter på oppgaven med å sette musikk til noen av våre mest kjente dikt – i et musikalsk prosjekt som etter hvert må sies å være en total og vellykket nordisk vending.
Etter at den gamle rockeren på 90-tallet tolket romantikere som Blake og Yeats, vendte Coren snuten mot hjemlig lyrikk. Han startet med å lese Karin Boye og Pär Lagerkvist, men endte i stedet opp med Jens Bjørneboe-albumet «Mitt hjerte» (2011) og det majestetiske Olav H. Hauge-prosjektet «I draumar fær du» (2008).
Sistnevnte utgivelse, kanskje den fremste norske siden årtusenskiftet, har muligens kimen til årets plate: I 2004, etter å ha jobbet i fire år med «I draumar fær du», ble Coren kreftsyk. I de tøffe årene som fulgte vokste plateprosjektet seg større enn planlagt, og da spesielt langs Hauges mørke akse. Dette ga Hauge-platen en unik nerve, ikke ulikt grunntonen man finner igjen på denne innspillingens mollstemte dikt og melodier.
Der Coren tidligere har inkludert gitarrock, bejaende powerpop og medrivende folketoner i miksen, er han denne gangen gjennomgående nedpå. Her er dystre trompeter, melankolske slag på flygelet og dirrende strykere. Noen ganger tar man seg i å savne den sprelskt melodiøse Coren, men det er nok den gjennomførte stemningen som gjør at albumet føles som en videreføring av prosjektet. Diktene om det mørke vi i Norden baler med (og tidvis framelsker) – tunge stunder, ensomhet, barsk natur og den faktiske og metaforiske høsten – ledsages av passe dramatiske toner.
Denne neddempede tilnærmingen gjør at Coren ikke kommer til kort i møtene med lyrikere som Vesaas, Hagerup, Børli, Karin Boye, Gunnar Ekelöf og Kate Næss. Han prøver ikke å overskygge mesterne, men tilføyer sin touch gjennom flotte arrangementer. Dette, og de særs dyktige musikerne som også har spilt på Corens foregående plater, gjør at diktene går opp i en høyere enhet.
Riktignok står Corens vare hviskesynging i fare for å tippe over – særlig merkbart i noen av diktene på bokmål, talemålet lengst unna Corens vestlandsdialekt. Men dette overskygges av platens mange høydepunkter, spesielt partiene med hardingfele – som «Ei dagbok for mitt hjarte – X» (Tor Jonsson), «Det är vackrast när det skymmer» (Pär Lagerkvist) og «Koma ein kveld» (Jan-Magnus Bruheim). Perfekt skumringsmusikk for blå timer.
– Olav Østrem (copyright Klassekampen)
18.09.15 Terningkast 6 – Erik Valebrokks blog
******
Jeg kan jo ikke være hundre prosent sikker i min sak, men det kjennes som om Finn Coren i en alder av 54 år har laget sitt livs beste plate, den syvende i tallet. På jorden et sted er et stille mesterverk med noen helt enestående stemningsfulle melodier satt til 15 norske og svenske dikt – om livet og døden, om tro og håp, og viktigst av alt, om kjærligheten.
http://erikvalebrokk.no/finn-coren-pakaller-det-guddommelige/
18.09.15 Terningkast 4 – Fædrelandsvennen (utdrag)
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
****
Poesien lever i musikken
«Dette er for mørke høstkvelder. Vi snakker om et album som kan være en utmerket venn når du har lyst til å lytte og veve deg inn i en melankolsk atmosfære med fokus på poesi.» «Finn Coren synger og leser med lavmælt stemmebruk, men han er alltid tilstedeværende og nært lytteren enten det handler om den nydelige «Sång», eller den majestetiske «Alle veier bort fra dig».» «Høydepunktet er nok tittelkuttet; et dikt av André Bjerke fra 1953, som er nydelig utført med piano og fiolin.»
– Rune Slyngstad
18.09.15 Terningkast 5 – VG
Finn Coren
«På jorden et sted:
Utvalgte nordiske dikt»
(Bard/Musikkoperatørene)
*****
Stille og Sterk
På stevnemøte med ordkunstnerne igjen.
Finn Corens karriere er et eneste stort, rungende «ja!» til offentlig støtte til kunst- og kulturproduksjon.
Platene hans når alt for få. Men de som hører, blir gjerne rystet, og får dører åpnet for seg.
Primært til poesien, selvsagt – Coren har basert plater på lyrikken til William Butler Yeats, William Blake, Olav H. Hauge og Jens Bjørneboe. «På jorden et sted» er et oppsamlingsheat, med melodier unnfanget sånn hist og pist i løpet av de siste syv-åtte årene.
En «uptempo»
Tittelen lover «nordiske» dikt, og tre svensker er med på laget: Karin Boye, Gunnar Ekelöf og Pär Lagerkvist – sistnevnte endog med to: «Du min själ bliv aldrig stilla» (1937) og «Det är vack- rast när det skymmer» (1919). Sistnevnte er buntens eldste, ved siden av Herman Wildenveys «Alle veier bort fra dig». «Ildfluene» (1985) er det yngste – fra Rolf Jacobsens siste samling.
Trolsk som en skog
Kate Næss’ «Trolldom» (1962) bekles av den eneste melodien som med et nødskrik kan kalle seg «uptempo», og har liksom sneket seg inn i et utvalg som ellers domineres av folkekjær sentrallyrikk (om enn i modernistisk i form). Også hennes dikt forholder seg med hengivenhet til livet, døden og kjærligheten.
Fraværet av perkusjon gjør dette til Corens mest ensrettede album. Pianoet, den akustiske gitaren, koret og strykerne, den sporadiske hardingfela og Corens besvergende stemme besørger en tett stemning, trolsk som en skog i skumringen. Man kan ta seg i å savne tempo og trommer. På den annen side: Jacobsen skrev at «diktets munn har den laveste av alle jordens stemmer». At musikk er stille, betyr ikke at den ikke er intens. Denne er det.
Albumet er ubrukelig som bak-grunnsmusikk. Det krever høy lyd på et brukbart fornemt stereoanlegg (Corens plater låter alltid som en million offentlige dollar), samt konsentrasjon av den typen stadig færre mennesker ser seg i stand til å avse. Aller helst ensomhet. God, gammeldags kunst, med andre ord. At platen har årets beste tekster sier seg selv.
BESTE LÅT:«Lengst inne»
– Morten Ståle Nilsen (copyright VG)
10.09 15 «Musikk fra Norge» (blog)
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
«Det er svært lenge siden noen har klart å aktualisere nordisk diktertradisjon på en så overbevisende måte som Coren har gjort med dette albumet.»
http://musikkfranorge.blogspot.no/2015/09/finn-coren-pa-jorden-et-sted-album-anm.html
08.09 15 Terningkast 5 – Adresseavisen
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
*****
«Et kresent utvalg nordiske poeter blir egenartet musikk i møte med Finn Corens musikalske tolkninger.»
«Summen blir et variert, men likevel helhetlig møte mellom musikk og poesi, av en mester i det faget.»
http://www.adressa.no/kultur/article11528971.ece
03.09 15 Terningkast 6 – Hamar Arbeiderblad
Finn Coren
«På jorden et sted»
Bard Records/Musikkoperatørene
******
«Samlet er «På jorden et sted» en sjelden samling vakre og stillferdige framføringer av strålende dikt.»